martedì 30 ottobre 2012
CAPUNATA
CAPUNATA
Chello ca ce vo’ pe sseje perzone:
‘nu kilò ‘e mulignane viulette napulitane, spuntate, lavate e tagliate a ffarinule ‘e duje centimetre ‘e ‘squina,
ddoje llomme d’accio ammunnate, rattate e lavate,
ddoje cepolle ndurate ‘e Muntoro ammunnate e ntretate a fellocce,
miezu kilò (piso lisso) ‘e pummarole pelate,
‘nu bicchiere e mmiezo d’uoglio ‘auliva dunciglio,
150 gramme d’aulive tonne ‘e Spagna desciussate,
50 gramme ‘e chiapparielle ‘e Pantelleria levate ‘e sale e sciacquate,
50gramme ‘e pignuole arruscate ô tiesto,
50 gramme d’uva passa ammullata e spremmuta, ‘nu cucchiarino ‘e zuccaro ,
‘na tazzulella d'acito,
‘nu tuppeto ‘e vasenicola lavato, asciuttato e ntretato a mmano,
sale duppio duje cucchiare e ‘na presa,
sale fino e ppepe janco mmacenato a ffrisco q.n.s.
comme se fa
Lavà e asciuttà ‘e mulignane levanno ‘e streppune e ‘e ddoje ponte; tagliarle a felle doppie dduje centimetre e sestimarle a ccuscie (derrammate ognuno ‘e sale duppio) dinto a ‘nu scolapasta pe ‘na mez’ora.
Scularle, sciacquarle sotto a ‘nu strèpeto d’acqua fredda, spremmerle a tagliarle a ffarinule ‘e duje centimetre ‘e ‘squina. Sciacquarle ancòra. Dinto a ‘na prupurziunata tiella ricà miezu bicchiere d’uoglio, farle piglia calore a ffuoco miccio e comme addeventa vullente frijerve ‘e ffarinule ‘e mulignane, mantenennole ‘ncaudo.Fraditanto ammunnà, rattà e lavà ‘e ddoje llomme d’accio scuttannole pe cinche minute dinto a dduje litre d’ acqua vullente salata (presa ‘e sale duppio); sculà e taglià a piezze ‘e tre centimetre ‘sti llomme d’accio, e metterle dint’a ‘na tiella cu miezu bicchiere d’uoglio e a ffuoco allero farle appassulià per cinche minute; a chistu punto agnadí dint’â tiella cu ll’accio, ‘e ffellocce ‘e cepolle e ‘e pummarole pelate, accuncià ‘e sale fino e pepe e lassà cocere pe diece minute; a ll’urdemo revacà tutto dint’â tiella cu ‘e mmulignane, agnadirve aulive, chiapparielle pignuole e uva passa, ammiscà e a ffuoco allero tuiglià pe tre mminute agnadenno
‘nu cucchiarino ‘e zuccaro e ‘na tazzulella d'acito e farla svapurà; levà dô ffuoco,derrammà cu ‘o tuppeto ‘e vasenicola lavato, asciuttato e ntretato a mmano e ffà refreddà primma ‘e serví. Vine: Sustanziuse vine russe d’ ‘a Campania (Solopaca, Aglianico, Piedirosso,Campi Flegrei d.o.c., Taurasi), spilate n’ora primma d’ausarle,passate dinto a ‘na carrafa p’ ‘e ffà piglià aria e servute a ttiempo (temperatura) ‘e stanza pe magnà.
Mangia Napoli, bbona salute! Scialàteve e cunzulàteve ‘o vernecale!
Raffaele Bracale
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