mercoledì 25 luglio 2018

ZEPPULELLE D’ ’A FESTA D’ ‘A ‘MMACULATA


ZEPPULELLE D’ ’A FESTA D’ ‘A  ‘MMACULATA
(zeppulelle ‘e  nonna ‘Mmaculatina)

chello ca serve pe ffà  64 zeppulelle
1 kilò ‘e sciore 00,
1 kilò   ‘e patate arvate  (lessate) cu tutt’ ‘a pelle dinto abbunnante n acqua salata (cu ‘na vrancata ‘e sale duppio), po spellate  e scafacciate cu ‘a scafacciapatane,
200 gramme ‘e ‘nzogna,
8 ova,
2 cucchiarine  ‘e sale  fino,
4 cucchiare  ‘e  zuccaro semolato,
2 e 1/2 farinule  (dadi)  ‘e lievito ‘e bbirra,
100 gramme d’ uva passa   ammullata cu ‘nu   bicchiere d’  acqua vullente ammiscata cu ‘nu bicchierino d’ annese,
100 gramme ‘e  pignuole,
zuccaro semolato e ccannella p’ ‘a presentazziona quanto ne serve.
Comme se fa
S’accummencia ammullanno ll’uva passa  cu ‘nu   bicchiere d’  acqua vullente ammiscata cu ‘nu bicchierino d’ annese; ‘ncopp’ô laganaturo o ‘ncopp’a ‘nu marmulo  se forma  ‘na funtana cu ‘o sciore  e se mettono dinto a ‘sta funtana, proprio ‘mmiezo   ‘e ppatane scafacciate (schiacciate),’a ‘nzogna ,  ll’ ova, ‘o ssale, ‘o zuccaro e ‘o crísceto (livieto) accumpliato (sciolto) dinto a  ppoca acqua  tupella(tiepida);  s’accummencia a ‘mpastà  agnadenno (aggiungendo) ll’uva passa  ammullata e zenniata (strizzata) e ‘e   pignuole; si ‘ o ‘mpasto s’êss’ ‘a azzeccà ‘mmano agnadí ‘nu poco ‘e sciore nfi’ a avé ‘na pasta  dellicata e malacosa  (elastica e morbida);furmarne ‘na  bbella  panetta  e metterla a crescere ô ccaudo  pe mez’ora cummigliata   cu ‘nu telo ‘e cucina frisco ‘e culata e asciutto. Passata ‘a mez’ora staccà dâ panetta tanti piezze ‘e pasta gruosse quanto ‘nu mennarinulo  
e rullànnole ‘ncopp’ô laganaturo,  furmarne tanti mazzarielle gruosse comme a ‘nu dito; sovrappunenno ‘e ccode d’ ‘e mazzarielle furmà  ‘na specie ‘e L piccerella premenno ‘ncopp’ô punto d’accavallo oppure furmà tanti tarallucce  ‘e cinche cm. ‘e diametr; si uno nun tène pacienza po’ ffà ‘o mazzariello ‘nu poco cchiú duppio e tagliarlo a pezzullo ‘e duje centimetre;appujà chesti L piccerelle, ‘sti tarallucce o ‘sti pezzulle ‘e duje centimetre     una vicino a ll’ate  (ma nun troppo, si no quanno cresceno s’azzeccano)’ncopp’ a n’ atu  telo ‘e cucina frisco ‘e culata e verniciato ‘e sciore e cummiglià tutto cu n’ atu  telo ‘e cucina e lassà crescere pe n’ ata ora. Passato ‘o tiempo pigliarle pesule pesule e frijere ‘sti zeppulelle d’ ‘a ‘mMaculata  poco pe vvote dinto a paricchiu uoglio ‘e semmente vullente e futo; sullevarle jonne jonne cu ‘na spumandera (schiumarola) e metterle ‘ncopp’ a dduje foglie ‘e carta asciugante;diaspurrasannole (cospargendole) cu zuccaro e ccannella ammiscate e servirle ancòra caude ‘e tiella giacché fredde se ‘ntostano ‘nu poco. Mettitece ‘a coppo ‘nu  bbuonu bicchieriello ‘e janco friddo ‘e jacciaja!  
Mangia Napule, scialàteve e facítene salute
Raffaele Bracale.










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