venerdì 18 settembre 2020

VERMICELLUNE PIRCANTE

VERMICELLUNE PIRCANTE

 

chello ca serve pe sseje perzone

600 gramme ‘e vermicellune,

 miezu kilò ‘e mulignane viulette napulitane,

100 gramme ‘e pancetta affummecata tagliata  a vvarriglie ‘e centimetre cinche pe dduje, pe dduje

300 gramme ‘e passata ‘e pummarola,

2 spicule d’aglio ammunnate e ntretate finu fino,

dduje cerasielle  pircante (piccanti)lavate, asciuttate e grabbate (incisi) p’ ‘o lluongo,

‘nu bicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio,

sale duppio ‘ddoje  vrancate,

sale fino e ppepe janco mmacenato a ffrisco q.n.s.

‘nu tuppeto ‘e prutusino lavato, asciuttato e  ntretato.

 

comme se fa

 

 Lavà e asciuttà ‘e mulignane levanno ‘e streppune e ‘e ddoje ponte; tagliarle a felle doppie  dduje centimetre e sestimarle a ccuscie (derrammate ognuno ‘e sale duppio) dinto a ‘nu scolapasta pe ‘na mez’ora.
Scularle, sciacquarle sotto a ‘nu strèpeto d’acqua fredda, spremmerle a tagliarle a ffarinule ‘e tre centimetre pe dduje  pe ttre. Sciacquarle ancòra.

Dinto a ‘na prupurziunata tiella ricà ll’uoglio cu ‘o ttrigliato d’aglio e tenerlo a ffuoco miccio nfi’ a cche ll’aglio piglia culore; agnadí ‘e varriglie ‘e pancetta e farle suassà pe cinche minute;a chistu punto  agnadí ‘e ffarinule ‘e mulignane,   aizà ‘o ffuoco e fà cocere pe ddiece minute; auní ‘a passata ‘e pummarole, ‘e duje cerasielle  pircante (piccanti)lavate, asciuttate e grabbate (incisi) p’ ‘o lluongo,e fà cocere pe n’ati ddiece   minuti, ma avascianno ‘o  ffuoco  e ammiscanno spisso;  agghiustà ‘e sale fino e  de ppepe janco mmacenato a ffrisco  e mantené ‘ncaudo.

 

 

Àrvere teniente teniente ‘e vermicellune dinto a otto litre ‘e acqua vullente salata (vrancata ‘e sale duppio), scularle e revacarle  dint’ â tiella cu ‘o zuco caudo. Tenerle a ffuoco allero pe ‘nu paro ‘e minute e a ll’urdemo,  fora dô ffuoco, derrammàrle cu ‘nu tuppeto ‘e prutusino lavato, asciuttato e  ntretato. Ammiscà, ‘mpiattà e serví caude ‘e fuculare ‘sti sabruse vermicellune pirciante.

 

Vino:  asciutte e profumate janche  nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.

Magna Napule,  bbona salute! Scialàteve e cunzulàteve ‘o vernecale!!

Raffaele Bracale

 

 

 

 

 

 

 

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