VERMICIELLE â MARENARA
Nutazzione curiosa (curiosità)
Arricordo ca chistu piatto semprice, ma assaje sabruso (gustoso) era ‘o piatto antelato (preferito) dô bannito Lucky Luciano (p ‘o liggistro d’ ‘o stato civile (per l’anagrafe) Salvatore
Lucania (Lercara Friddi, 24 nuvembre
1897 – †Napoli, 26 jennajo
1962),ca s’ ’o faceva
serví pure ddoje vote ô juorno dint’ô Transatlantico famuso refrescaturo (ristorante) ô fobburgo d’
‘e marenare (al Borgo Marinari).
Chello ca serve pe
cquatto perzone
400 gramme ‘e vermicielle,
‘na bbuatta ‘a miezu chilo ‘e pummarole pelatesculate dô zuco ‘e cunzevera,
‘na bbuatta ‘a miezu chilo ‘e pummarole pelatesculate dô zuco ‘e cunzevera,
100 gramme ‘e sulumiglie
(filetti) d’alice salate sott’uoglio,
‘nu bbicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio (extra vergine),
dduje spicule d’aglio spugliato e aprastato (schiacciato)
‘na cepolla ndurata amanerata (affettata) fina fina,
‘nu bbicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio (extra vergine),
dduje spicule d’aglio spugliato e aprastato (schiacciato)
‘na cepolla ndurata amanerata (affettata) fina fina,
‘nu puparunciello pirciante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,
miezu bbicchiere ‘e vino janco e asciutto,
dduje cucchiare ‘e prutusino lavato, asciuttato e ntretato
fino fino,
‘nu cucchiaro d’ arecheta,
sale fino quanto ne serve,
‘nu cucchiaro d’ arecheta,
sale fino quanto ne serve,
sale duppio ‘na vrancata,
pepe niro mmacenato a ffrisco quanto nne piace.
Prucedimento
Dint’ ô bbicchiere ‘e ‘nu mmiscratore (frullatore) mettere ‘e pummarole pelate sculate dô zuco ‘e cunzevera,
‘e sulumiglie (filetti) d’alice
salate sott’uoglio, ll’aglio, ll’arecheta ‘o ssale e ‘o puparunciello e
sifflare a vvelocità sumèra (a bassa
velocità).
Súbbeto doppo dinto a ‘na grossa tiella ca nun azzecca
scarfà a ffuoco sustenuto ll’uoglio e fà
ndurà ‘a cepolla; agnadí(aggiungere) ‘o zuchillo sifflato e ‘o vino janco.Cocere pe trenta minute, ammiscanno ògne tanto.Fraditanto
àrvere vierde vierde (lessare al dente)
‘e vermicielle, scularle e metterle dinto a ‘na zuppiera cauda,agnadí ‘a sarza,
ammiscà,aggarbanno all’urdemo cu ‘o prutusino ntretato e ‘o ppepe mmacenato a
ffrisco.’Mpiattà e mmannà ‘ntavula súbbeto.
Vino: asciutte e
profumate janche nustrane ( Solopaca,
Capri, Ischia, Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja.
Mangia Napoli, bbona salute! Scialàteve e aggarbbatéve ‘o vernecale!!
Raffaele Bracale
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