SACICCE
Ô ZUCO ‘E PUMMAROLE CU FFASULE
CANNELLINE
Chello ca serve pe sseje
perzone
‘Nu chilò e dduiciento ‘e
cape ‘e sacicce a pponta ‘e curtiello,cu ‘o fenucchiello,
1/2 bicchiere ‘e vino janco
asciutto,
miezu chilò ‘e pummarole fresche, tipo Roma o san Marzano, lavate,
scuttate e ppelate, o ‘na bbuatta (‘e miezu chilò) ‘e pummarole
pelate;
duiciento gramme ‘e ‘nzogna,
sale fino e ppepe niro macenato a ffrisco quanto ne serve,
dduje vasette ‘a treciento
gramme ll’uno ‘e fasule cannellini arvate (lessati),
‘na cipolla 'ndurata ammunnata e ntretata,
‘na pastenaca grossa ammunnata e ntretata,
’na lomma (costa)
d’accio ammunnata e ntretata,
‘nu gruosso túppeto (ciuffo)
‘e prutusino lavato, asciuttato e ntretato fino fino.
Prucedimento
Appruntà pe pprimma cosa ‘o
zuco ‘e pummarola sciuglienno a
ffuoco doce dinto a ‘nu gruosso rutiello
ciento gramme ‘e ‘nzogna e facennove
po piglià culore â cepolla, a ll’ accio e â pastenaca ntretate; auní ‘e
ppummarole fresche scuttate e spellate o ‘a buatta ‘e pelate scartannone
ll’acqua ‘e cunzervazzione e ffà cocere pe ‘nu quarto d’ora tenenno ‘o rutiello
cummigliato;mettere ‘o ssale e ‘o ppepe macenato a ffrisco sulo â fine ‘e cuttura; auní ‘e fasule
cannelline arvate scartannone ll’acqua ‘e cunzervazzione. Fà férvere (sobbollire)
pe n’ati ddiece minute e mantènere
‘ncaudo.Fraditanto accumplià (sciogliere) dinto a ‘na tiella ‘e fierro
niro a ffuoco allero (vivace) ll’ati
cciento gramme ‘e ‘nzogna , e auní ‘e
ccape ‘e sacicce sciacquate doppo d’averne spurtusato ‘a pellecchia cu ‘e
pponte ‘e ‘na furchetta o cu n’aco saccurale,mettere tanta acqua fredda nfino a
ccummiglià a ffilo ‘e ccape ‘e sacicce e
farle cocere, avascianno ‘o ffuoco, nfino a che risultano saussate (rosolate);
allora ‘nfonnerle cu ‘o vino janco, aumentà pe ‘nu poco ‘o ffuoco e
cquanno ‘o vino sarrà svapurato, taglià ‘e sacicce a rundelle aute miezu
centimetro e aunirle ô zuco ‘e pummarole e ffasule a ffuoco doce pe ll’urdeme
cinche minute facenno ammiscà (amalgamare) ‘e sapure.Purziunà mettenno
assaje pepe macenato a ffrisco e ‘o prutusino ntretato. Chesti sacicce ô zuco ‘e pummarole cu fasule cannelline vanno
servute caude ‘e furnello!
Vini:
Curpuse vine russe d’ ‘a Campania (Solopaca, Aglianico, Piedirosso,Campi
Flegrei d.o.c., Taurasi), spilate n’ora primma d’ausarle,passate dinto a ‘na
carrafa p’ ‘e ffà piglià aria e servute a ttiempo (temperatura)
‘e stanza ‘a magnà.
Mangia
Napoli, bbona salute! Scialàteve e aggarbbatéve ‘o vernecale!
Raffaele
Bracale
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