VELLUTATA ‘E CICERE CU PPURPETIELLE MUSCARIELLE
nota:
‘E purpetielle ca a
Nnapule se chiammano “muscarielle” e a llengua ttaliana “moscardini”
songo chilli
purpetielle piccerille piccerille ca se magnano cu unu muorzo e addorano assaje
‘e musco (muschio)
chello
ca serve pe 6 perzone:
3
buccaccielle ‘e cicere àrvate (lessati) ‘e 250
gramme ll’una, ,
‘Nu
kilò ‘e muscarielle lavate e pulezzate,
dduje
spicule d’aglio ammunnate e scamazzate,
3
fronne ‘e sarva (salvia) fresca,
‘na
cemmetella ‘e rosamarina fresca,
‘Nu
bicchiere e mmiezo d’ uoglio ‘auliva duciglio (e.v.p. s. a f.),
sale
fino e ppepe janco macenato a ffrisco q.n.s.
Comme
se fa.
Mettere
dint’ a ‘na mmiscatora ‘e cicere d’ ‘e bbuccaccielle, e nzuffrà (frullare) nfi’ a uttené ‘na crema abbunnante, críceta e ddellicata (spumosa e soffice);mettere a ffuoco
allero allero ‘na cummedità cu ‘a mmità ‘e ll’uoglio, n’aglio ammunnato e scamazzato, ‘a cemmetella
‘e rosamarina fresca, e appena ll’aglio à pigliato culore auní ‘a crema ‘e cicere nzuffrate, sale
fino e ppepe janco macenato a ffrisco, agnadí
‘a sarva e fà peppià pe cinche,
diece minute Mantènere ‘ncaudo.
Fraditanto
appruntà p’ ‘a cuttura ‘e muscarielle lavannole
e pulezzannole a mmestiere (levanno cioé ê muscarielle pizzo, uocchie, ‘a muchilla d’ ‘o nniro (sacca del nero) (pure si è ppiccerenella) e svacantanno ‘a capa doppo
d’averla derribbata.Mettere ‘sti
muscarielle appruntate dinto a n’ata
cummedità cu ll’uoglio rummaso ll’atu spiculo d’aglio ammunnato e
scamazzato e a ffuoco miccio purtarle
chianu chianu a ccuttura: ce vo’ quase
n’ora. Attenzione: nun s’ à dda agnadí acqua: ‘o purpo s’ à dda cocere sempe dinto a ll’acqua soja!
Sulamente
a ffine cuttura accuncià ‘e sale e ppepe comme se vo’.Purziunà mettenno
‘ncopp’ô plinto (sul fondo) d’ ògni piatto ‘na cucchiarata abbunnante ‘e
vellutata e ‘a coppa a cchesta una o ddoje cucchiarate ‘e muscarielle caude
‘e furnello e serví ‘ntavula comme primmu piatto o comme trasetura.
Vini: asciutte
e profumate janche nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano,
Greco di Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.
Mangia
Napoli, bbona salute!
Raffaele Bracale
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