VELLUTATA
‘E CICERE CU PURPETIELLE MUSCARIELLE
NOTA:
‘E purpetielle ca a
Nnapule se chiammano “muscarielle”  e a llengua ttaliana  “moscardini”
 songo chilli
purpetielle piccerille piccerille ca se magnano cu unu muorzo e addorano assaje
‘e musco (muschio)
chello ca serve  pe 6 perzone:
3
buccaccielle ‘e cicere àrvate (lessati)  ‘e  250
gramme ll’una, ,
‘Nu
kilò  ‘e muscarielle lavate e  pulezzate, 
dduje
spicule  d’aglio ammunnate e scamazzate,
3
fronne ‘e sarva   (salvia) fresca, 
‘na
cemmetella ‘e rosamarina fresca,
‘Nu
bicchiere e mmiezo d’ uoglio ‘auliva duciglio (e.v.p. s. a f.),
sale
fino e ppepe janco macenato a ffrisco  q.n.s.
Comme se
fa.
Mettere
dint’ a ‘na mmiscatora ‘e cicere d’ ‘e bbuccaccielle, e nzuffrà  (frullare) nfi’  a uttené ‘na crema  abbunnante, críceta e ddellicata (spumosa e soffice);mettere a ffuoco
allero allero ‘na cummedità cu ‘a mmità ‘e ll’uoglio,  n’aglio ammunnato e scamazzato, ‘a cemmetella
‘e rosamarina fresca, e appena ll’aglio à pigliato  culore auní ‘a crema ‘e cicere nzuffrate, sale
fino e ppepe janco macenato a ffrisco, agnadí 
‘a sarva  e fà peppià pe cinche,
diece minute Mantènere ‘ncaudo.
Fraditanto
appruntà p’ ‘a cuttura ‘e muscarielle  lavannole
e pulezzannole a mmestiere (levanno cioé ê muscarielle  pizzo, uocchie, ‘a muchilla d’ ‘o nniro (sacca del nero) (pure si è ppiccerenella) e svacantanno ‘a capa doppo
d’averla derribbata.Mettere  ‘sti
muscarielle appruntate  dinto a n’ata
cummedità cu ll’uoglio rummaso ll’atu spiculo d’aglio ammunnato e
scamazzato  e a ffuoco miccio purtarle
chianu chianu a   ccuttura: ce vo’ quase
n’ora. Attenzione: nun s’ à dda agnadí acqua:  ‘o purpo s’ à dda cocere sempe  dinto a ll’acqua soja!
Sulamente
a ffine cuttura accuncià ‘e sale e ppepe comme se vo’.Purziunà mettenno
‘ncopp’ô plinto  (sul fondo) d’ ògni piatto ‘na cucchiarata abbunnante  ‘e 
vellutata e ‘a coppa a cchesta  una o ddoje cucchiarate ‘e muscarielle caude
‘e furnello e serví ‘ntavula   comme primmu piatto o comme  trasetura.
Vini:  asciutte 
e profumate  janche nustrane  ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano,
Greco di Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.
Mangia
Napoli, bbona salute!
Raffaele Bracale 
 

 
Nessun commento:
Posta un commento