CAPUNATELLA CU ‘O
PURPO
Chello
ca serve pe 5 o 6 perzone
‘Nu
bbellu purpo ‘e scarzo ‘nu kilò,
Ddoje ggrossi llomme (coste) d’accio janco,
400
gramme ‘e fave fresche,
300
gramme ‘e pummarulelle d’ ‘o piennolo,
2
spicule d’aglio ammunnate, ntretate fine fine ‘nzieme a
‘nu
tuppeto ‘e prutusino lavato e asciuttato,
sale
duppio q.n.s.,
pepe
janco q.n. s.,
6
freselle ‘e grano saracino,
‘na tazzulella d’acito janco,
‘nu
buccacciello ‘d’ urtaglie â giugliana sottacito,
‘na
tazza ‘e majunesa,
‘nu
bbicchiere d’ uoglio ‘auliva dunciglio (e.v.p.s.a
f).
Comme
se fa
Murcellà
(spezzettare) ‘e freselle e metterle
dinto a ‘na ‘nzalatèra ‘nfunnennole d’acqua fredda e tenerle fino a che nun
se ammollano ( ce vo’ quase n’ora); fraditanto lavà e pulezzà bbuono
bbuono ‘o purpo derribbanno (arrovesciando)
‘a capa, svacantannola e levanno uocchie e ppizzo (becco);
sbatterlo cu dicisione ‘ncopp’ a ‘nu marmulo
e metterlo a àrvere (lessare)
pe quase n’ora (dô primmo vullo (bollore)
‘e ll’acqua), a ffuoco miccio dinto a ‘na caurara cu assaje acqua fredda salata; appena è cuotto sullevà
‘o purpo e tagliarlo súbbeto a
pezzulle ‘e tre centimetre; tenerlo ‘e parte accussí
tagliato e dint’ â stessa acqua addó s’è
ccuotto ‘o purpo, àrvere ‘e ffave fresche i ‘e llomme d’accio tagliate a ppiezze ‘e ‘nu centimetro e mmiezo. Quanno so’ cotte
sculà ‘e verdure cu ‘na ‘spumadera (una schiumarola forata) e mmetterle dinto a
acqua e gghiaccio pe ffarle
arrefreddà senza perdere ‘o culore lloro; piglià ‘e piezze
‘e fresella oramaje ammullate e metterle ‘ncopp’ ô plinto (sul
fondo) ‘e n’ ata ‘nzalatèra agnadenno (aggiungendo)
mano mano ‘e piezze
‘e purpo, ‘e pummarulelle lavate,
asciuttate e tagliate ‘nquatto,’e verdure
refreddate e ll’urtaglie a julienne sottacito sculate ‘a ll’acqua ‘e cunzevera;
ricà (irrorare) cu ll’uoglio e ‘a
tazzulella d’acito agghiustà ‘e sale
duppio e dde pepe, ammiscà cumpletanno cu ll’aglio e ‘o pprutusino
ntretato e cquacche tuppeto (ciuffo) ‘e majunesa; tenerlo ‘nghiacciaja pe
‘na mez’ora e ppo serví.
Vino: asciutte e profumate janche nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia,
Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja.
Mangia Napoli, bbona salute! Scialàteve cu
‘sta trasetura e aggarbbatéve ‘o vernecale!!
raffaele bracale
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