lunedì 24 agosto 2020

CALAMARE Â NAPULITANA

 

CALAMARE Â NAPULITANA

 

Chello ca serve pe sseje perzone:

‘Nu chilò e ddoje (piso lisso) ‘e calamare pulezzate, lavate asciuttate e ttagliate a rundelle e pezzulle,

700 gramme ‘e pummarole pelate,

miezu bicchiere ‘e vino janco asciutto,

‘nu cerasiello  percante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,

 ‘nu bicchiere e mmiezo d’uoglio dunciglio,

‘na cepolla ndurata ‘e Muntoro ammunnata e ntretata,

n’aglio ammunnato e ntretato finu fino,

200 gramme d’aulive nere desciussate,

‘nu cucchiaro ‘e pignuole

‘nu cucchiaro abbunnante d’uva passa,

sale duppio ‘na bbona presa,

pepe niro mmacenato a ffrisco q.n.s.,

‘nu tuppeto ‘e prutusino lavato asciuttato e ntretato.  quacche felloccia ‘e pane arruscata ô tiesto vullente.

 

 

 

Comme se fa

Pulezzà ‘e calamare, lavarle, ntretarne a pezzulle  ‘e granfetelle e  ttagglià a rundelle ‘o sacco.

Dinto a ‘na prupurziunata tiella ricà ‘nu bicchiere e mmiezo d’ uoglio e a ffuoco allero fà piglià culore â cepolla ntretata a ll’aglio ntretato e ô‘ cerasiello  pircante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,; ‘nfonnere cu ‘o vino e senza  farlo svapurà   agnadí ‘e pummarole e lassà cocere a ffuoco allero pe diece minute; subbeto doppo agnadí ‘e calamare ll'uva passa ammullata cu ‘nu poco d’acqua cauda, ‘e pignuole,regulà  ‘e sale duppio  e de pepe niro mmacenato a ffrisco. ‘Ncuperchià, avascià ‘o ffuoco e lassà cocere  pe 20 minuti  cuntrullanno ca ‘o zuco nun s’asciutta troppo; si serve agnadí ‘nu poco d’acqua cauda,  agnadí ll’aulive e lassà cocere pe n’ati ddiece minute o fino a quanno ‘e calamare so’ ccuotte a dduvere.

Stutà ‘o ffuoco e derrammà cu ‘o tuppeto ‘e prutusino lavato asciuttato e ntretato. ‘Mpiattà accumpagnanno ‘sti calamare â napulitana cu fellocce ‘e pane arruscate ô tieste vullente.

 Vino:  asciutte e profumate janche  nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.

Magna Napule,  bbona salute! Scialàteve e aggarbatéve ‘o vernecale!!

Raffaele Bracale

 

 

 

 

 

 

 

 

 

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