CAZUNCIELLE D’’O PURCIELLO
chello ca
serve pe 6 perzone:
p’ ‘a pasta:
600
gramme ‘e farina janca,
dudece
ove ‘e jurnata,
dduje
cucchiare d’uoglio ‘auliva dunciglio (e.v.p.s. a f.)
‘nu pizzeco abbunnante ‘e sale fino.
p’ ‘o
reglieno (per il ripieno):
otto
cape ‘e saciccia cu ‘o fenucchiello a mmacenatura suttile,
‘Nu
bicchiere ‘e vino janco asciutto,
400
gramme ‘e ricotta ‘e pecora,
‘Na
tazzulella ‘e cugnacca,
‘Nu cucchiaro ‘e ‘nzogna,
Miezu
bicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio (e.v.p.s. a f.),
50
gramme ‘e pecurino rattato finu fino,
pepe
niro q.n.s.
,
p’ ‘a cunnimma:
Miezu chilò ‘e pummarole
fresche Roma o San Marzano, lavate, arvàte, spellate e ffatte a ffarinule grosse, oppure ‘na
bbuatta ‘e miezu kilò ‘e pummarole spellate,
‘Nu spiculo d’aglio
ammunnato e ntretato,
dduje cucchiare ‘e cuncentrato ‘e pummarola pomodoro, miezu bicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio (e.v.p.s. a f.),
50
gramme ‘e pecurino rattato finu fino
pepe
niro q.n.s.
miezu
cucchiarino ‘e póvera ‘e cannella,
abbunnante uoglio pe frijere
Comme se fa
Mettere a
ccallentà dinto a ‘na cummedità a
ffuoco allero miezu bicchiere d’uoglio e ‘nu cucchiaro ‘e ‘nzogna;
spellà e
spullecà ‘e sacicce e mmetterle a suassà chianu chiano (ce vo’ n’ora scarza)
lla ddinto ‘nfunnennole apprima cu ‘o
vino (ca s’ à dda fà svapurà) e ppo cu ‘na ciotola d’acqua vullente; si
appronta súbbeto aroppa ‘a cunnimma derrammanno
(versando) ‘nu
bicchiere d’ uoglio dinto
a n’ ata cummedità e a ffuoco
allero allero farve suassà ll’ aglio ammunnato e ntretato;
agnadí aroppa ‘o cuncentrato allungato cu ‘nu bicchiere d’acqua vullente e ‘e ffarinule’e pummarole scuttate e
spellate; cocere nfi’ a cche nun ghiesce
a vvolere; mantènere ncaudo. Appruntà allora ‘o ‘mpasto,mettenno ‘ncopp’â pastallària
(sulla
spianatoia) ‘a farina a ffuntana, arapennove dinto unnice ova e
agnadenno ‘nu pizzico ‘e sale e dduje
cucchiare d’uoglio; ‘mpastà nfi’ a
uttené ‘na palla ‘e pasta dellicata ma
‘e sustanza e farla arrepusà pe ‘na mez’ora a temperatura ‘e cucina mettennola, derrammata
‘e farina asciutta, dinto a ‘na ciotola cummigliata cu ‘nu
strujamusso pe nun farla seccà. Passata ‘a mez’ora spàrtere ‘a pasta dinto a
otto piezze e servennose d’ ‘o
laganaturo uttenerne otto sfoglie ‘e pasta doppie miezu centimetro; fraditanto faticà dinto a ‘na ciotola ‘a
ricotta ‘e pecura allungata cu ‘a cugnacca, agnadí ‘e sacicce suassatecu tutto
‘o plinto ‘e cuttura, ‘o pecurino rattato e ‘o ppepe e ammiscà tutto il tutto; a chistu punto
stennere ‘ncopp’â pastallària quatto sfoglie
e aiutannose cu ‘nu cucchiaro a pponta
mettere ‘ncoppa a ògne sfoglia, a distanza regulare, otto muntuncielle ‘e reglièno; sbattere
l’urdemo uovo e servennose ‘e ‘nu pennelluccio passarne n’allicco tuorno tuorno
ê muntuncielle; stennere ‘ncopp’ a ògne sfoglia n’ata sfoglia e pressà cu ‘nu dito tuorno tuorno ê muntuncielle pe ffà siggillà
‘o reglièno e ‘ncullanno ‘a sfoglia ‘e coppa cu cchella ‘e sotto. A chistu
punto servennose ‘e ‘nu cutelluccio assaje affilato o ‘e na rutellina cu ‘e
diente ricavà da ògne chietta ‘e sfoglie arrefelanno tuorno tuorno ê muntuncielle,
otto cazuncielle pe mmodo ‘e averne â fine trentaduje cazuncielle ca vanno súbbeto fritte dinto a uoglio pe
ffrijere vullente e prufnno nfi’ a cche nun
songo bbelle ndorate; ‘na vota ca so’
fritte se pigliano cu ‘na ‘spumàdera, e se mettono dinto a ‘na cummedità
p’ ‘o tiesto ricannole cu ttutto ‘o zuco ‘e pummarola appruntato,derrammannole
cu ‘o pecurino, ‘nu poco ‘e pepe niro e ‘a póvera ‘e cannella.Evità ‘e ammiscà si no se ponno
arapí e cazuncielle e passà ‘a cummedità dint’ô tiesto callentato a
cientuttanta grade e tenercela pe vinte minute. Serví caude ‘e tiesto.
raffaele
bracale
Nessun commento:
Posta un commento