giovedì 17 settembre 2020

VERMICELLUNE Â GGRAVUNARA ‘E VERDURE

VERMICELLUNE Â GGRAVUNARA ‘E VERDURE

chello ca ce vo’ pe sseje perzone:

600 gramme ‘e vermicellune,

4 cucuzzielle piccerille e vvierde,

200 gramme ‘e fasulille,

200 gramme(piso lisso =peso netto) ‘e cemmetelle ‘e vruoccole ‘e rapa ammunnate e lavate,

‘nu bicchiere d’uoglio ‘auliva dunciglio,

‘nu cerasiello  percante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,

100 gramme ‘e pecurino rattato finu fino.

‘nu spiculo d’aglio ammunnato e scamazzato.

miezu bicchiere  ‘e latte retunno,

5 ova,

sale duppio ‘na   vrancata,

sale fino e ppepe janco mmacenato a ffrisco q.n.s.,

 

 

comme se fa

 

Spuntà, lavà e ttaglià a rundelle ‘e cucuzzielle e a  pezzulle ‘e duje  centimetre’e fasulille; privati degli eventuali filamenti; lavà cu acqua fredda ‘e cemmetelle ‘e vruoccole ‘e rapa ammunnate,

 e scularle;scuttà dinto abbunnante acqua salata (vrancata ‘e sale duppio) vullente apprimma ‘e cemmetelle ‘e vruoccole e ppo ‘e fasulille; sculà ‘e vverdure e tenerle ‘ncaudo,astipanno ll’acqua ‘e cuttura.Ricà dinto a ‘na tiella a sponna auta e pruvvista ‘e cupierchio ll’uoglio, agnadirve ll’aglio ammunnato e scamazzato e ‘o  cerasiello  percante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo e a ffuoco allero fà piglià culore a aglio e cerasiello; scartà ll’aglio e agnadirve apprimma ‘e rundelle ‘e cucuzielle e doppo tre minute ‘e cemmetelle ‘e vruoccole e ‘ncapo a n’ati dduje minute ‘e  fasulille; cummiglià ‘a tiella e sempe a ffuoco allero fa ‘nzapurí tutto  pe sette o otto minute a ttiella cummigliata. A ll’urdemo regulà ‘e sale fino e e ppepe janco mmacenato a ffrisco; mantenere ‘ncaudo e fraditanto arapí dinto a ‘na ciotola ll’ova, agnadirve ‘o ccaso, ‘o llatte, sale e ppepe e sbatterle forte. Fraditanto fà vollere n’ata vota ll’acqua ‘e cuttura d’ ‘e vverdure e appena ll’acqua jesce a vollere, àrvere pronte pronte ‘e vermicellune; scularle e revacarle dint’â tiella cu ‘e ccemmetelle e ‘a cunnimma.Ricarve ‘a coppa ll’ova sbattute e  tuïglià pe tre minute a fuoco miccio; ‘mpiattà e serví caude ‘e fuculare ‘sta ggravunara  sabrosa!

Vino:  asciutte e profumate janche  nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.

Magna Napule,  bbona salute! Scialàteve e cunzulàteve ‘o vernecale!!

Raffaele Bracale

 

 

 

 

 

 

 

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