domenica 20 settembre 2020

ZETUNE Â GGENUVESE FUJUTA.

ZETUNE Â GGENUVESE FUJUTA.

 

Chello ca ce vo’ pe sseje perzone

600 gramme ‘e zetune spezzate a mmano a pedazze ‘e 4 cm.,

300 gramme ‘e pancetta tagliata a vvarriglie ‘e cm. 4 x 2 x 1,

ddoje grosse cepolle ndurate ‘e Muntoro ammunnate e ntretate a ffellocce,

‘nu bicchiere d’uoglio  ‘auliva dunciglio,

‘nu bicchiere ‘e vino janco asciutto,

 ‘nu cucchiaro ‘e pignuole abbrustulute ô tiesto,

‘nu cucchiaro abbunnante d’uva passa ammullata,

‘nu cerasiello  percante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,

100 gramme ‘e pecurino rattato finu fino.

sale duppio ‘na vrancata,

sale fino e ppepe janco macenato a ffrisco q.n.s.,

‘nu tuppeto ‘e prutusino lavato, asciuttato e  ntretato.

 

Comme se fa

 Dinto a ‘na prupurziunata tiella ricà ll’uoglio cu ‘o ttrigliato ‘e cepolla e ‘’o cerasiello  percante (piccante)lavato, asciuttato e grabbato (inciso) p’ ‘o lluongo,    e tenerle a ffuoco allero nfi’ a cche ‘a cepolla  piglia culore; agnadí ‘e varriglie ‘e pancetta, fà cocere pe  ddiece   minuti, avascià ‘o  ffuoco  e agnadí ‘o bicchiere ‘e vino facennolo svapurà; accuncià ‘e sale e ppepe ammiscà, cummiglià ‘a tiella e fà abburrí ‘a cepolla a ffuoco miccio pe n’ora, mantenenno ncaudo; fraditanto àrvere teniente teniente ‘e zetune dinto a otto litre ‘e acqua vullente salata (vrancata ‘e sale duppio), scularle e revacarle  dint’ â tiella cu ‘e cepolle;agnadí ll’uva passa e ‘e pignuole abbrustulute ô tiesto.Ammiscà e tené a ffuoco allero pe ttre  mminute derrammàrle cu ‘o ccaso pecurino e a ll’urdemo,  fora dô ffuoco, derrammàrle cu ‘nu tuppeto ‘e prutusino lavato, asciuttato e  ntretato e  cu abbunnante  pepe janco mmacenato a ffrisco  . Ammiscà, ‘mpiattà e serví caude ‘e fuculare chesta sabbrósa  genuvese fujuta.

Vino:  asciutte e profumate janche  nustrane ( Solopaca, Capri, Ischia, Falanghina, Fiano, Greco ‘e Tufo) fridde ‘e jacciaja o ‘e ‘rotta.

Magna Napule,  bbona salute! Scialàteve e cunzulàteve ‘o vernecale!!

Raffaele Bracale

 

 

Nessun commento: