PATANE CRUJENTE
(patate croccanti)
Chesta vota ve prupongo ‘na ricetta sapurite a bbase ‘e
patane crujente(patate croccanti)
,’na ricetta pe ‘nu
guappo cuntorno ‘e piatte ‘e carne, ma che po’ addeventà pure ‘nu ricco siconno
piatto si cumpletato cu ‘nu paro o cchiú d’ova sbattute e cancariate (strapazzate).
Venimmo a nnuje.
Chello ca serve pe cquatte perzone:
‘Nu chilo e mmiezo
‘e patane vecchie a ppasta jalizza /(gialla),
‘nu cucchiaro e mmiezo ‘e spiciaríe secche p’ arrusto (tipo ariosto)
250 gr ‘e ‘nzogna,
sale fino quanto ne serve,
pepe niro mmacenato a ffrisco quanto ne piace.
prucedimento
Ammunnà ‘e patane,
sciacquarle e tagliarle a ffarinule ‘e ‘nu centimetro e mmiezo ‘e spiculo; sciacquarle;
piglià
‘na prupurziunata tiella cu ‘o bbordo aveto, mettere 100 gr ‘e ‘nzogna dint’â tiella ‘nzieme ê ppatane, accuncià ‘e sale e fà cocere a ffuoco sustenuto avutanno ògne ttanto cu ‘na cucchiarella. ‘E ppatane s’ànn’ ‘a ‘ndurà a dduvere e ànn’ ‘a accummincià a ffà ‘nu poco ‘e crosta. Quanno ‘a ‘nzogna s’è ttutta assurbita mettere ‘o riesto d’ ‘a ‘nzogna e auní‘’o cucchiaro e mmiezo ‘e spiciaríe secche cchiú paricchiu ppepe niro mmacenato a ffrisco. Cuntinuà a fà cocere ‘e patane, pe farle crujente, allimmeno ati 40 minuti,nfino a cche addeventano bbelle crujente sempe cuntinuanno a girarle ògne ttanto pe farle cocere ‘a tutti ‘e late e farle ‘nzapurí a dduvere. Servirle cavere cavere ‘e furnello.
‘na prupurziunata tiella cu ‘o bbordo aveto, mettere 100 gr ‘e ‘nzogna dint’â tiella ‘nzieme ê ppatane, accuncià ‘e sale e fà cocere a ffuoco sustenuto avutanno ògne ttanto cu ‘na cucchiarella. ‘E ppatane s’ànn’ ‘a ‘ndurà a dduvere e ànn’ ‘a accummincià a ffà ‘nu poco ‘e crosta. Quanno ‘a ‘nzogna s’è ttutta assurbita mettere ‘o riesto d’ ‘a ‘nzogna e auní‘’o cucchiaro e mmiezo ‘e spiciaríe secche cchiú paricchiu ppepe niro mmacenato a ffrisco. Cuntinuà a fà cocere ‘e patane, pe farle crujente, allimmeno ati 40 minuti,nfino a cche addeventano bbelle crujente sempe cuntinuanno a girarle ògne ttanto pe farle cocere ‘a tutti ‘e late e farle ‘nzapurí a dduvere. Servirle cavere cavere ‘e furnello.
Si uno ‘e vo’ fà cu
ll’ova cancariate (strapazzate),
appena so’ bbelle crujente, sbattere quatt’ova, accunciarle ‘e sale e verzarle
‘ncopp’ê ppatane e ggirà cu ‘na
cucchiarella nfino a cche ll’ova nun se songo asciuttate e ccotte. ‘Mpiattà, e
servirle cavere cavere ‘e furnello.
Vini: Curpuse vine russe d’ ‘a Campania (Solopaca,
Aglianico, Piedirosso,Campi Flegrei d.o.c., Taurasi), spilate n’ora primma
d’ausarle,passate dinto a ‘na carrafa p’ ‘e ffà piglià aria e
servute a ttiempo (temperatura) ‘e stanza ‘a magnà.
Mangia Napoli, bbona salute! Scialàteve e aggarbbatéve vocca e vvernecale!
Raffaele Bracale
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